Türkçe    İngilizce    Arapça    Rusça    Almanca    Fransızca    İspanyolca    Portekizce    İtalyanca   
Akrilik

Akrilik

Akrilik şeffaf yapıda plastik bir malzeme olarak öne çıkarken cama, darbelere göre daha dayanıklı bir alternatif olarak kullanılmaya devam ediyor. Genel yapısı polikarbonata benzetilir. İlk olarak 1928 yılında üretimlerine başlanmış ve Rohm ile Haas şirketler tarafından 5 yıl sonra piyasaya sürülerek birçok firmanın üretim malzemesi olarak öne çıkmıştır.

Akrilik genel özelliği itibari ile yüksek kaliteli ve dayanıklı kapmalar ya da resimler yapabilmek için tercih edilen sentetik bir reçine ya da yumuşak alkalin polimer madde olarak gözlenir. Kullanım alanlarına göre farklı sınıflandırmaları yer almıştır. Mükemmel ötesi olan özelliklerinin yanı sıra plastik ve inşaat malzemeleri sırasında kullanımları devam eden solventbazlı ya da su bazlı kaplamalar olarak korozyon önleme maddelerinde bileşen ve bez olarak tercih edilir. Aynı zamanda işleme ve otomotiv alanlarında en çok kullanılan malzeme olarak öne çıkıyor.

Akrilik Nedir?

Akrilik nedir kısmında inceleme yapılacağı zaman reçinelerden meydana gelen kaplamalar ya da boyaların yapışmaları ardından çapraz bağlantılı sistem ile gerçekleşir. Çapraz bağlamadan esterlere, alkollerden amino asitlere ve diğer kaplama alanında tercih edilen hidrokarbonlar gibi katkı maddeleri sayesinde daha rahat geliştirilmiştir. Şeffaf olan yapısının yanı sıra parlak görünüm ile beraber renk kararlılığı olması, daha iyi hava, kimyasal, ısı ve solvent dirençlerinin meydana gelmesi, uygulanabilir ve esnek düzeylerde olurken üstün sertlik ile iyi derecede yapılması, ortam sıcaklıklarında kolay bir şekilde kuruması ve pigment dağılabilirlik yapısı gibi özellikler ile öne çıkar.

Akrilik Özellikleri Nelerdir?

Akrilik özellikleri incelenecek olduğu zaman mükemmel ötesinde optik netlik ile beraber şeffaflık imkanı veren akrilikler sıcaklık değişimlerine karşı çok dayanıklı yapıları gözlenecektir. Sıradan camlara oranla darbe dirençlerinin 17 kat daha fazlası olmasının yanı sıra cam ağırlıklarının da yarısı kadar kütleye sahip olmaları bilinir.

Hassas işleme yapılarına uygun bir madde olurken birçok kimyasal maddeye karşı da dayanıklı olması mükemmel optik netlik ile şeffaflık sağlamasına yardımcı olacaktır. Akrilik plastikler son derece şeffaf bir yapıda olurken mükemmel düzeylerde ışık geçirgenliklerinin olması, camlara benzer optik netlikler sunmasına olanak sunar. Beyaz ışıkların yüzde 92 oranlarını iletebilecek kadar etkili ürünlerdir.

Akrilik Nerelerde Kullanılır?

Akrilik nerelerde kullanılır kısmında birçok alan gün yüzüne çıkacaktır. Levhalarda sıradan camlara oranla darbe dirençlerinin 17 kat daha fazla olması, şok ya da darbe yolları ile bileşenlerine kadar ayrılmasına karşın direnci ile bilinir. Bir yandan cam ağırlıklarının yarısı kadar olması bir yandan da hassas bileşenlerinin işlenmesi için en ideal olan malzemedir. Sıcaklık toleranslarının yiyecek ve içecek analizlerinin ardından test cihaz üretimleri için ideal olan bir malzemedir.

Akrilik plastikler, sıcaklık değişimlerine karşı çok dirençli olmasına karşın tıbbi manifoldlar ile mikroakışların cihaz üretimleri sırasında kullanımlarına uygun olanak sunacaklardır. Tamamen ısıtılmış olan işlemlerden geçebilecek olmalarının yanı sıra difüzyonlara bağlanabiliyor olmasından ötürü tıbbi manifoldların ve mikro akışkan düzeyde olan cihazların üretimleri sırasında kullanılmasına olanak sunar.

Genel kullanım alanları olarak;

  1. Banyo
  2. Mutfak
  3. Balkon
  4. Sağlık kuruluşları
  5. Mağazalar olarak da öne çıkar.

Akrilik Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Akrilik kullanımlarının avantajları incelenecek olduğu zaman;

  1. Dekorasyonların daha şık bir havada olmasını sağlar.
  2. Uzun süre kullanılabilecek yapısından dolayı ekonomik katkı sağlar.
  3. Kolay temizlenebilen özelliklerinin olmasından dolayı zaman konusunda büyük oranla tasarruf sağlar.
  4. Çizilme dirençlerine karşı dirayetli olmalarından ötürü kolay bir şekilde eskimez.
  5. Yüzeylerinde leke barındırmıyor olmasından ötürü her zaman daha temiz görünür.

Whatsapp  Whatsapp for Turkish Whatsapp  Whatsapp for English Whatsapp  Whatsapp for Arabic